Пошук по сайту

Географія  лекції  Курсова робота  Рефераты  

Урок медіа-освіти «чорне та біле»

Урок медіа-освіти «чорне та біле»





Урок медіа-освіти
«ЧОРНЕ ТА БІЛЕ» ПРО КАВУ

або «На каву в Дубляни»

(в рамках проекту «На каву до Львова»,

з метою поширення кавової культури в Україні

та реалізації творчих здібностей учнів створено цей урок)
Цілі уроку:

  • узагальнити знання про природні та синтетичні органічні речовини на прикладі виробництва та продажу кави різних видів;

  • з'ясувати фізіологічний вплив на організм людини органічних речовин кави;

  • детально розібрати хімізм процесу виробництва розчинних сортів кави та відповідність медіа-інформації стосовно цього продукту;

  • розвивати пізнавальну активність та повагу до культури інших народів;

  • стимулювати реалізацію творчих здібностей учнів.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання:

  • політична карта світу,

  • відеоматеріал про каву,

  • зразки кави різних видів,

  • друковані конспекти — основи, таблиці, фото, малюнки за темою.


ХІД УРОКУ

I. Організаційний етап

II. Оголошення теми та цілей уроку

III. Мотивація (учитель)

У 2001 році у продажу з'явився досить скандальний роман француза Фредеріка Бегбедера «99 франків», присвячений діяльності рекламних агентств.

(Наведемо цитату з цієї книги):

«Я рекламіст: так-так, це саме я забруднюю оточуюче середовище...

Я залучаю вас до наркотику під назвою "новинка"...

Зробити так, щоб у вас постійно слинки текли,— ось вона, моя найвища мета!»

«Щоб навернути людей у рабство, реклама обрала шлях в'їдливого та вмілого навіювання.

Це перша в історії Система панування людини над людиною, проти якої безсила навіть воля. Більше того, вона — ця система, зробила зі свободи свою зброю, і це найгеніальніша її знахідка».
(Демонстрація музичного відео-ролика про каву «КАВА З МОЛОКОМ»)
Учитель.

А що ж дійсно ми знаємо про цей продукт?

Відомості про каву ми будемо слухати від різних груп фахівців та з точки зору
різних наук.

Поступово, ніби з мозаїки, буде складатися цілісна картина.

Ми роздамо Вам конспекти — основи сьогоднішнього уроку, які ви будете заповнювати, отримуючи відповідну інформацію (див. додаток.)


Виступ групи географів

  1. Кава — це насіння тропічного кавового дерева (кавові боби або зерна), також кава— приготований з них напій, який має тонкий та вишуканий смак. Батьківщиною кави вважають Каффу — місцевість у південно-західній частині Ефіопії. Легенда розповідає нам про ефіопських чабанів, які помітили дивовижну активність кіз, які об'їли листя та плоди кавових дерев. Чабани почали зривати плоди кавових дерев та поступово винайшли спосіб заварювати з них тонізуючий напій.




  1. Кавове дерево, кава (СоіТе), ряд вічнозелених чагарників або дрібних дерев родини маренових (КиЬіасеае). Налічує близько 40 видів, з яких 19 мають комерційне значення, але лише три види кавових дерев: аравійське (С. агаЬіса), ліберійське (С. ІіЬегіса), могутнє (С. го-Ьшіа) — дають експортну продукцію,

кавові зерна, які йдуть на приготування популярного тонізуючого напою.
Назва напою — кава, походить від арабського слова «кахва», що означає «вино». Коли на Сході стрімко почав поширюватись іслам, який забороняв уживання алкоголю, каву використовували як стимулюючий засіб замість вина. її називали вином ісламу, або аравійським вином.

Єменці першими розробили агротехніку вирощування кавового дерева, стали відбирати та розмножувати найбільш урожайні екземпляри. З Ємену кава поширилась по всіх континентах.

Європейці вперше познайомилися з «вином ісламу» у Стамбулі, і саме з Туреччини кава поширилась на європейському континенті. Зачаровані ароматом та чудовими властивостями кави, європейці намагалися виростити кавове дерево на власній території. Першими, кому це вдалося, були голландці.
У XVII столітті кава в Європі була настільки дорогоцінним продуктом, що її нерідко підносили до королівських дворів як дарунок. У 1714 році король Франції Людовик XIV отримав від мера Амстердаму надзвичайно рідкісний на той час подарунок — молоде деревце кави.

Наприкінці XVII століття голландці інтродукували кавове дерево на Яву, склавши тим самим основу ост-індської кавової торгівлі. Зараз кавове дерево вирощують у багатьох країнах західної півкулі. У Південній Америці нараховується від 4 до 5 мільярдів кавових дерев: більшість з них— нащадки рослин, завезених на острів Мартиніка на початку XVIII століття французом Декліє, спеціально відрядженим туди з цією метою Людовиком XIV. Декліє настільки відповідально поставився до своєї місії, що значну частину подорожі заощаджував на воді для себе, аби вижили рослини. З Мартиніки саджанці потрапили до Французької Гвіани, а в 1722 році— до бразильського штату Парі. Наприкінці XVIII століття бельгійський монах Молке привіз кавову розсаду до Ріо-де-Жанейро. Зараз кавове дерево вирощують майже у всіх тропічних і субтропічних країнах.

«Кавовий пояс» відповідає смузі шириною приблизно 20 градусів з кожного боку екватору і поширюється від 0 до 1 800 метрів над рівнем моря. Кавове дерево краще за все росте та дає зерна вищого гатунку за середньорічної температури 20 градусів і річної норми опадів 1000-1800 мм. Вирощені з відбірного насіння рослини починають плодоносити у віці п'яти років, найкращий врожай дають у 8-15 років. Кожне дерево приносить на рік 0,45-3,6 (у виключних випадках до 5,4) кг зерен. Деякі екземпляри продовжують плодоносити до 100-річного віку. ,
Найбільші виробники кави — Бразилія, Колумбія, Індонезія, Кот-д'Івуар, Ефіопія, Мексика, Гватемала, Індія, Ємен. Перше місце за виробництвом кави належить Бразилії, друге — Колумбії. Сортів кави безліч. Назви вони отримують за місцем виробництва або за назвою порту, через який їх вивозять. Найкращою вважається єменська кава «мокко», з вищих сортів у продажу в Україні відомі «арабка», «харарі», з перших сортів бразильський «сантос».

Цікаве питання: «Чи росте кава в Україні?»

На відміну від таких екзотичних рослин, як банани чи кактуси, які зустрічаються у природі Криму, поблизу Чорноморського узбережжя, для кавових дерев українські «субтропіки» — клімат несприятливий. Вони зовсім не витримують заморозків, а в Криму, як відомо, буває -5...-8 градусів морозу. Однак кавові дерева із задоволенням ростуть в оранжереї Київського державного університету, де підтримується постійна плюсова температура. Там вони добре плодоносять. Відомо, що багато шанувальників вирощують кавові дерева у власних квартирах і також збирають врожаї. Уявляємо здивування гостей, коли господар каже, що кава тільки-но з власної «міні-плантації»

Виступ групи хіміків

Коли вранці заплющені очі ніяк не бажають відкриватися, а чай чомусь не допомагає, настає час звернутися до надійної «важкої артилерії» — натуральної кави. Саме там міститься чистий кофеїн, міжнародна номенклатурна назва якого запросто злякає людину, поверхнево знайому з хімією: 2,6-діокси-1,3,7-триметилпурін. Краще згадати щось більш близьке гуманітаріям!

Так само, як у «Трьох мушкетерах» насправді було чотири героя, так і натуральна кава, крім кофеїну в ролі д'Артаньяна, містить ще теофілін (Атос), теобромін (Портос), тригонелін (Араміс).

Уся четвірка речовин швидко проганяє сонну млявість, тому що вони всі активують процеси обміну речовин. Але кожна речовина «працює» на своїй ділянці. Кофеїн стимулює ЦНС, теофілін з теоброміном впливають на серцеву діяльність, тригонелін під час нагрівання перетворюється на нікотинову кислоту (вона ж — вітамін РР).

Недарма на Сході здавна казали, що кава «веселить серце та прискорює думку». Незрівнянний аромат натуральної кави створюється великою кількістю різноманітних органічних кислот та речовин, що утворюються в процесі їх теплового розкладу.

Тут, «Беруть участь» також: вуглеводи, амінокислоти, дубильні речовини.

Ось чому всі спроби зробити аналог натуральної кави не є успішними.

Виступ групи медиків

Наша група спробувала з'ясувати, у чому ж виявляється вплив кави на організм людини.

Кава своїм народженням і розповсюдженням зобов'язана збуджуючій дії. Дві третини населення Землі, незалежно від етнографічних умов, уживають каву саме з цієї причини. Збудлива, стимулююча і підкріплююча дія кави розповсюджується на багато фізіологічних проявів, особливо під час фізичної втоми.

Речовини кави майже магічно впливають на організм людини, надаючи йому через короткий час силу та бадьорість. Алкалоїд кофеїн у фізіологічному відношенні визнаний прекрасним тонізуючим засобом.

Діючи на ЦНС, він усуває млявість, сонливість, апатію, байдужість, покращує роботу органів чуття, прискорює передачу нервових імпульсів. Виключно ефективно діє на шлунково-кишковий тракт. Тут повною мірою виявляється стимулююча дія кофеїну, органічних кислот і смакових речовин. Шлункова секреція, яка викликається кавою, рівносильна дії всіма визнаного активатора секреторної реакції — м'ясного бульйону. Збільшення виділення шлункового соку, сприяє підвищенню рівня засвоєння їжі.

Недаремно у багатьох народів прийнято подавати чорну каву після сніданку чи обіду. Чорна кава як сильний збудник шлункової секреції повинна бути виключена з раціону хворих на виразкову хворобу та гіперацидні гастрити.

Прихильникам кави в разі цих захворювань можна рекомендувати дієтичні замінники кави — такі, як ячмінна, жолудева, цикорієва кава. Можна також рекомендувати вживання кави з молоком, вершками та цукром, оскільки при цьому збудження секреції шлунка зменшується.

Кофеїн стимулює обмін деяких речовин та нормалізує діяльність окремих залоз внутрішньої секреції. Наприклад, кава підвищує засвоєння цукру та пригнічує діяльність щитоподібної залози.

У літературі, також, зазначається певна антимікробна дія цього напою.

Кава, як і спирт, зігріває та активує діяльність людини, але без таких негативних наслідків, як від алкогольних напоїв.

За всіх позитивних фізіологічних властивостей, що зумовили широке розповсюдження кави, вона може давати і негативну дію.

Напій протипоказаний у разі гіпертонії, безсоння.

Тож пити чи не пити каву?

На це питання відповісти просто. Для здорової людини кава корисна, без зловживання. Що трапляється в разі надмірного захоплення кавою?

Симптоми кофеїнової інтоксикації: нервозність, стурбованість, по дразливість, безсоння, почервоніння обличчя, підвищення тиску, роз лад шлунку, тахікардія та аритмія, судоми м'язів,

психомоторне збудження.
Виступ групи технологів виробництва розчинної кави

Розчинну каву винайшов швейцарський хімік Макс Морінталлер понад сто років тому. Від свого ноу-хау він залишився у повному невдоволенні: отриманий продукт відрізнявся від натурального так само, як свіжовипечений хліб від зерен пшениці. Але, як не дивно, промисловці дійшли висновку, що розчинна кава принесе ще більше дивідендів, ніж натуральна.

Практично неможливо повторити складну природну композицію, плагіат виходить так собі, хоча серед кавоманів є дві категорії — справжні гурмани і ті, що задовольняються кавою нашвидкуруч, тобто розчинною. Реклама саме розчинних кавових напоїв займає досить багато телевізійного часу. «Еліт», «Максвел Хауз», «Нескафе», «Мак Кава», «Моккона», «Мілагро Арома» наввипередки демонструють привабливість свого продукту. (Відео про виробництво)..

Відкинемо відеоефекти та звернемось до технології.

Для приготування розчинної кави використовують, головним чином, сорт робуста. На відміну від арабіки з тонким, благородним ароматом, зерна робусти удвічі більші за розміром, що є суттєвим під час подальшої «усушки» в процесі виробництва! Тому, навіть після ретельної переробки, цей сорт «бадьорить» людину швидше. Взагалі, багатосходинковий процес перетворення кавових зерен на порошок не дуже надихає на споживання рекламованих напоїв. Усе починається з пережарювання різнокаліберних зерен робусти до асфальтово-чорного кольору. Про аромат та смак тут уже не йдеться, це робиться з метою подальшого отримання концентрованого розчину. Після охолодження малопривабливу масу перемелюють та протягом 3—4 годин пропускають крізь робусту 180-градусну водяну пару під тиском 15 атмосфер. У результаті отримують важку рідину смоляного кольору. Останній етап: рідина рівномірно подається до розігрітої до 270 градусів камери, де перетворюється на порошок, який осідає на стінках. Треба зазначити, що промислову екстракцію та виготовлення розчинної кави винайшли ще в 1865 році у США. Щоправда, температура процесу не перевищувала 100 °С, а вихід продукту був близько 20 % від маси кавових зерен.

Сучасний варіант з виходом продукту 40-50 % і був винайдений Максом Морінталлером і запатентований відомою зараз фірмою «№ 1» в 1943 році. Розчинна кава пропонується у вигляді порошку та гранул. Останні отримують у процесі додаткової обробки порошку: тоненькі струмені водяної пари збивають крупинки у грудочки, які потім досушують. Гранульована кава швидко розчиняється навіть у холодній воді. Щоб після перелічених процесів продукт усе ж таки нагадував каву, до нього додають штучні ароматизатори.
Ось чому, іноді, так не зовсім делікатно називають розчинну каву

«пилом бразильських доріг»...
Ми сподівалися, що «страшилки» про те, як каву доводять до розчинного стану, відвернуть від неї українських шанувальників. Але це не так, про що свідчить рівень продажу на кавовому ринку: 87 % припадає на розчинні сорти й лише 13 % — на натуральну каву (як у зернах, так і мелену). В Україні зараз можна зустріти у продажу до 60-70 марок розчинної кави. У такій кількості пропозицій важко зорієнтуватися. Дані офіційних таблиць результатів дегустації розчинної кави свідчать, що висока вартість продукту зовсім не гарантує високі смакові та ароматичні якості, а навіть навпаки.
Виступ групи «Підробки»

Проблема будь-якого ринку — підробки популярних продуктів.

У випадку з кавою це почалося аж у XIX столітті. Свідчення тому — Велика Енциклопедія за редакцією Южакова, видана в 1898 році. У розділі, присвяченому каві, вже є глава «Фальсифікації».

До чого ж вдавалися раніше? «Найгірші сорти кави часто фарбують у колір більш високого сорту, використовуючи вохру, берлінську глазур та ін. За допомогою спеціально винайдених машин готують штучні зерна кави з різних пластичних речовин, наприклад, з глини. Змелену каву часто змішують з порошком «спитої кави», отриманим з готелів та ресторанів. У цьому випадку підробку неможливо визначити».

Найлегше, як бачимо, підробити розчинні напої та мелену каву. Звідси висновок: краще купувати каву в зернах та не забувати, що гарне не буває занадто дешевим...
Як не купити підробку?

Треба уважно читати назву.

Наприклад, справжня кава має назву СаГе Реіе, а на підробці може бути написано СаГе Реіе Ьгазії, а замість І^ексаГе — №кз-Соїїее. Серед інших розповсюджених підробок— Коуаі Зіапсіагі (Туреччина), №рШп £оШ (Бразилія), Запіа Ре (Еквадор), СаГе Кісагсіо (США), СаГе Ргейо (Нікарагуа), СаГе Сагісіе (США). На етикетках підробленої кави зазвичай мінімум інформації. Що стосується штрих-коду, дуже часто проставлені цифри не існують в таблиці штрих-кодів, наприклад 746. З таких цифр починається штрих-код кави під назвою СоГГее соїопіаі та Ьоз Рогїаіез, або з цифр 20-29, які теж не належать жодній країні (кава Вгазіїісо). |

Безпечніше купувати продукцію добре відомих фірм, які використовують оригінальні скляні або жерстяні банки.

На етикетці обов'язково повинні бути позначені: країна, фірма-виробник, її адреса, склад продукту, вага, термін придатності, штрих-код, знак відповідності та індекс органа сертифікації, рекомендації зі зберігання та приготування.

Виступ етнографічно - кулінарної групи (культура вживання кави)

Якщо ви твердо визначили, що здоров'я вам ще стане в нагоді, але ви є «нашою людиною», яка дуже полюбляє каву, сміливо пийте цей напій з таким багатим минулим. Єдине зауваження: краще робити це вранці та обмежитися двома чашками на день. Щоб кава стала симфонією смаку, треба правильно варити її.

І знову про набридливу рекламу. Простенькі сюжети базуються на тому, що в різних життєвих ситуаціях на запах свіжозвареного напою збігаються друзі, родичі, сусіди, навіть Санта Клауси.

Насправді, якщо за дверима відчувається міцний аромат кави, це означає, що її готував дилетант. За правилами, каву варять у турках чи джезвах, які треба сполоснути окропом та покласти свіжозмеле-ну каву з цукром (одна-дві чайні ложки на одну чашку води). Аромат не з тих, що полюбляє затримуватися, речовини, які його забезпечують дуже швидко починають зникати. Тому, каву краще змолоти безпосередньо перед приготуванням. Змелену каву з цукром у джезві заливають окропом, і тільки-но підійметься пінна шапка, терміново прибирають з вогню. Ніякого кип'ятіння та помішування піни ложечкою! Кучерява, кавова піна, як корок, ізолює напій та духмяні речовини від усього зайвого за межами турки. Нехай кава постоїть ще хвилин 5-7. За цей час екстрагується кофеїн, напій отримає неперевершений смак, а його аромат не загубиться.
Можна по-різному ставитися до кави, але, здається абсолютно байдужих до цього продукту немає. Вдячні бразильці, економіка яких тримається на вирощуванні та продажу кави, у місті Сан-Паулу встановили пам'ятник рослині-годувальнику — відлите з металу кавове дерево.

Київ, Відень, Варшава, Львів — мешканці цих міст часто відвідують численні кав'ярні, де пропонується кава різних сортів на будь-які смаки. Не виходячи з власної кухні, можна приготувати всесвітньо відомі варіанти , напою.

Кава по-віденськи: до розлитої у чашки дуже міцної чорної кави : додати чайну ложку збитих з цукровою пудрою вершків. Цю розкіш ще посипають дрібними крихтами тертого шоколаду. Ось ви і в Австрії!

Для людей, стурбованих балансом корисних речовин та елементів, краще пити мармурову каву: чашку на третину заповнюють підігрітим молоком (повертаємо собі кальцій) та обережно додають підсолоджену чорну каву. Перемішувати не треба, щоб не позбутися мармурового малюнку в чашці. Красиво та корисно!

Влітку в спекотні дні чудово смакує такий напій: з міцної солодкої кави виготовити в морозильнику кубики, які потім залити мінеральною водою.

Коли знавці говорять про справжню каву, перш за все згадують каву «Якобз».

Ось уже понад 100 років вона є однією з найбільш популярних марок кави у світі. Ще 100 років тому кава стала найбільш популярним напоєм у Німеччині. Саме у той час у Бремені Йоганн Якобз відкрив маленьку крамничку для торгівлі кавою у роздріб, а згодом при крамничці почав і обсмажувати зерна. Поява у 1907 році першої фабрики «Якобз» для обсмажування кавових зерен зумовила індивідуальний підхід до обсмажування кожного сорту кави окремо. Завдяки цьому кава фірми «Якобз» набула неповторного смаку та аромату. Саме цю неповторність ми з вами зараз спробуємо відчути, дегустуючи каву в супроводі інформації з рубрики «У світі цікавого».

V. Підбиття підсумків уроку

Учитель.

Зверніться до своїх уже заповнених конспектів-матриць та пригадайте, які основні відомості ви отримали під час такого, досить усебічного вивчення популярного продукту — кави.

(Перелічуємо всі аспекти інформації відповідно до виступів груп.)
Тема уроку:
1. Медіа-інформація


2. Географічний аспект теми:
1) Місця вирощування

2) Країни-експортери

3) Країни-фасувальники

4) Економічні відомості

3. Хімічний склад кави:

4. Технологія виробництва розчинної кави:

5. Фізіологічний вплив кави на організм людини:

      • позитивний:

  • негативний:

6. Цікаві факти (підробка, історія, культура вживання)

http://chemiday.com/_ld/0/01281068.gif




поділитися в соціальних мережах



Схожі:

Уроку: Чорне І Азовське моря. Основні проблеми та шляхи їх вирішення
Модернізація управління навчально-виховним процесом на уроках географії шляхом впровадження сучасних технологій

Теми занять по тематиці «Нові медіа»
Прорив стався у 90-ті роки, з появою дружнього інтерфейсу — так званого Всесвітнього павутиння World Wide Web. У цифрову інформаційну...

Пропозиції щодо ефективних заходів для прозорості медіа власності в Україні
Австрії та Грузії, які одні з небагатьох європейських країн, які впровадили суворі вимоги щодо прозорості власності змі. В кінці...

Урок з економіки на тему«Безробіття. Види безробіття»
Відповідно до національної доктрини розвитку освіти є впровадження сучасних інформаційно комунікаційних технологій, що забезпечують...

Урок подорож, бінарний урок (географія, українська мова та література)
Форма проведення уроку: урок подорож, бінарний урок (географія, українська мова та література)

Урок подорож «Природні зони Африки»
Урок є основною організаційною формою навчально-виховної роботи І процесу навчання, що базується на власній організаційній методиці...

Урок Урок-дослідження «Вода руйнівник, чи вода рятівник?»
Вона досягається шляхом постановки й реалізації освітніх, розвивальних, виховних ідей

Урок-дослідження (з використанням інтерактивних технологій)
Лихоносова Світлана Миколаївна учитель географії та біології, учитель-методист, Відмінник освіти України, нвк «Школа-ліцей інформаційних...

Методичний посібник викладача «Урок основна форма організації навчання в птнз»
Посилення ролі професійно-технічної освіти як динамічної системи, що здійснює активний вплив на подальший розвиток економіки держави,...

Дніпропетровський інститут післядипломної педагогічної освіти
Для розв’язання цієї проблеми варто повною мірою використовувати можливості сучасних комп’ютерних технологій. Використання комп’ютера...



База даних захищена авторським правом © 2017
звернутися до адміністрації




g.ocvita.com.ua
Головна сторінка